
De afgelopen maanden zijn we met z’n allen digitaal in contact gebleven met elkaar. Nu we niet meer bij elkaar op bezoek konden, stuurden we vaker een berichtje of belden we elkaar via Skype of de praatbox. Dit is ook cybercriminelen niet ontgaan. Deze maken maar al te graag misbruik van de situatie. Let altijd goed op met berichten en e-mails dat je krijgt. We leggen je hier uit wat whaling juist is en hoe je kan voorkomen dat je er in trapt.
Wat is whaling?
Whaling is een techniek die cybercriminelen gebruiken om via e-mails en berichten mensen op te lichten. Phishing en whaling lijken op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Bij whaling lijkt de e-mail of het bericht erg geloofwaardig omdat alles volledig is gepersonaliseerd naar wat online over je te vinden is. Het is dus het tegenovergestelde van SPAM dat in grote hoeveelheden wordt verzonden en niet gepersonaliseerd is.
Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word van Whaling?
- De allerbelangrijkste regel is en blijft om online altijd je gezond verstand te gebruiken.
- Ga nooit in op een verzoek om je digipas te gebruiken en geef hierover ook nooit informatie over door.
- Let altijd op met onbekende nummers en e-mailadressen en doe geen betalingen via Western Union, Ria Money Transfer, Moneytrans, MoneyGram enz.
- Vertrouw niet zomaar telefoonnummers of e-mailadressen. Criminelen kunnen die aankopen via het internet dus deze zijn niet altijd de manier om te zien of iets al dan niet betrouwbaar is.
- Meld het altijd als je slachtoffer werd van online oplichting. Zo kan je voorkomen dat anderen ook misleid worden. De melding kan je doen via meldpunt.belgie.be en vervolgens ook bij je lokaal politiekantoor.
Wil je ook wat meer leren over phishing? Lees dan onze tip over hoe je phishing kan herkennen en doe de test.
Heb je hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!