Google Search of een alternatief: Ontdek welke zoekmachine bij jou past

Verwarde man met vraagtekens boven het hoofd en vier logo's van zoekmachines (DuckDuckGo, Google, Bing en Ecosia) die rond hem zweven
Verwarde man met vraagtekens en vier logo's van zoekmachines (DuckDuckGo, Google, Bing en Ecosia) die rond hem zweven

Google is tegenwoordig overal. Van zoekmachine tot persoonlijke agenda, je kunt Google voor bijna al je online activiteiten gebruiken. Hun bekendste tool is Google Search, een snelle en gebruiksvriendelijke zoekmachine. 

Maar misschien ben je toch op zoek naar een alternatief, om welke reden dan ook. Misschien wil je een zoekmachine die meer privacy garandeert of die de ecologische voetafdruk probeert te verkleinen?

Goed nieuws: er bestaan tal van goede zoekmachines, elk met hun eigen voor- en nadelen! Maar welke is dan de beste voor jou? Vandaag overlopen we de voor- en nadelen van zowel Google als drie alternatieve zoekmachines, Bing, DuckDuckGo en Ecosia.

Inhoud

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine of ‘search engine’ in het Engels is het programma waarmee je door middel van trefwoorden informatie doorzoekt op het internet. Dat doe je meestal door te surfen naar de website van de zoekmachine en een of meer trefwoorden in te geven in de zoekbalk. Dan gaat de zoekmachine voor je op zoek naar de meest relevante resultaten voor jouw opdracht. 

Maar hoe komt de zoekmachine aan die resultaten? Alles begint bij het verzamelen van informatie, het zogenaamde ‘crawling’. De zoekmachine, bijvoorbeeld Google, onderzoekt elke website, afbeelding, video, enz.die hij kan vinden. Met die informatie maakt de zoekmachine een lijst aan, de ‘index’, en verdeelt die in categorieën. Als je dan een zoekopdracht ingeeft, gaat de zoekmachine de index rangschikken: hij beslist welke informatie het beste bij die opdracht past en jij dus te zien zal krijgen.

Voor- en nadelen van verschillende zoekmachines

Google

Logo van GoogleDe zoekmachine die het meest gebruikt wordt, is die van Google. Dat is ook logisch: de gebruikersomgeving is erg intuïtief en daarom makkelijk te gebruiken. Je krijgt daarnaast supersnel je resultaten te zien, die bovendien door het geavanceerde algoritme perfect bij je zoekopdracht passen

Maar dat heeft ook een keerzijde: het algoritme van Google werkt zo goed omdat het heel veel over je weet. Het bedrijf verzamelt onder andere je zoekgeschiedenis, naar welke websites je hebt gesurfd (ongeacht of je die via Google hebt gevonden) en op welke advertenties je hebt geklikt. En als je ook andere producten van Google gebruikt, zoals YouTube of Android, weet Google nog veel meer! 

Die grote gegevensverzameling van Google is eigenlijk een voordeel én een nadeel ineen: Zo kan het bedrijf inschatten welke informatie jij het belangrijkst of interessantst vindt, maar kan het ook nog gerichter reclame laten zien waar jij waarschijnlijk op zult klikken. 

Een ander nadeel van Google is hun impact op het milieu, want hun datacenters, grote ruimtes waarin alle servers van Google opgeslagen zijn, verbruiken enorm veel energie. Daar plannen ze gelukkig wel iets aan te doen. Het bedrijf heeft als doel hun werking tegen 2030 CO2-neutraal te maken.

Bing

De Microsoft-zoekmachine Bing is de grootste concurrent van Google. Hij heeft dan ook een aantal grote voordelen. Zo pakt Bing uit met een beloningssysteem waarmee je punten kunt verzamelen als je de zoekmachine gebruikt. Die kan je dan omruilen in de Microsoft Store voor onder andere geschenkbonnen of donaties aan goede doelen.

Logo van Bing

Daarnaast biedt Microsoft ook Copilot aan, een versie van Bing die gebruik maakt van artificiële intelligentie. Interessant als je complexere vragen wil stellen en uitgebreider antwoord wil krijgen dan bij gewone zoekmachines, of als je informatie van het internet wil laten samenvatten

Hier zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden. De Copilot-versie werkt anders dan een normale zoekmachine en het kan daardoor even duren voor je alle functionaliteiten onder de knie hebt. Ook als je bezorgd bent om je privacy is Bing niet de beste keuze. Net als Google verzamelt de zoekmachine gegevens om je zoekresultaten relevanter te maken of, in het geval van Copilot, om praktische suggesties te doen. 

Op het vlak van milieuvriendelijkheid probeert Microsoft net als Google stappen te zetten in de goede richting door hun werking tegen 2030 CO2-neutraal te proberen maken, maar hun integratie van A.I. werkt hen tegen. Artificiële intelligentie vergt namelijk veel energie en draagt daardoor bij aan meer CO2-uitstoot.

DuckDuckGo

Logo van DuckDuckGoAls je belang hecht aan je privacy is DuckDuckGo de zoekmachine voor jou. In tegenstelling tot Google bewaart DuckDuckGo geen persoonlijke informatie. De zoekmachine onthoudt met andere woorden niet welke trefwoorden je in het verleden hebt ingegeven en welke websites je hebt bezocht. Als je het niet fijn vindt dat een zoekmachine zulke zaken bijhoudt, kan DuckDuckGo een veiliger alternatief zijn.

Een andere handigheid van DuckDuckGo is de !bangs-functie. Daarmee kan je heel gemakkelijk via DuckDuckGo andere sites doorzoeken. Een voorbeeld: als je in de zoekbalk van DuckDuckGo “!wikipedia laptop” intypt, stuurt die je meteen door naar de zoekopdracht “laptop” op Wikipedia.

DuckDuckGo heeft helaas ook zijn nadelen. De zoekmachine is ten eerste een tikje trager dan Google. Supersnelle zoekresultaten ruil je dus in voor de privacyfuncties van DuckDuckGo. Ten tweede zitten er naar het schijnt ook nog wat gaten in hun privacysysteem. DuckDuckGo houdt zelf jouw gegevens niet bij, maar kan soms niet tegenhouden dat andere partijen, zoals de websites waarop je klikt, jouw wél tracken. Iets om in het achterhoofd te houden mocht je de service gaan gebruiken.

Ecosia

Zoek je een ecologische zoekmachine? Dan zit je bij Ecosia goed, want deze non-profit plant samen met lokale organisaties bomen in ecologisch kwetsbare gebieden, zoals Brazilië of Senegal. Dit doen ze met de inkomsten die ze door hun advertenties genereren. Telkens als je de zoekmachine gebruikt, zamel je geld in om bomen te planten!

Logo van EcosiaEcosia zet net als DuckDuckGo in op privacy. De zoekmachine houdt echter een aantal persoonsgegevens bij (zoektermen en IP-adres) om naar eigen zeggen spam tegen te gaan, maar die gegevens worden na maximaal zeven dagen geanonimiseerd in hun systeem. 

Overzicht

Zoals je ziet, zijn er genoeg alternatieven voor Google: of je nu een zoekmachine wil die inzet op artificiële intelligentie, privacy of milieu. Omdat het toch best een ingewikkeld verhaal is, geven we graag nog een duidelijk overzicht mee met de voor- en nadelen van elke zoekmachine.

 

Voordelen Nadelen

Logo van Google
Google

✅ Efficiënt
✅ Relevante resultaten
✅ Gebruiksvriendelijk

❌ Weinig privacy
❌ Negatieve impact op het milieu
Logo van Bing
Bing
✅ Puntensysteem om te ruilen voor beloningen
✅ Artificiële intelligentie
❌ AI-versie werkt minder intuïtief
❌ Weinig privacy
❌ Negatieve impact op het milieu

Logo van DuckDuckGo
DuckDuckGo

✅ Meer privacy
✅ Handige !bangs-functie
❌ Trager dan Google
❌ Derde partijen kunnen je soms wel volgen
Logo van Ecosia
Ecosia
✅ Plant bomen met advertentie-inkomsten
✅ Meer privacy
❌ Onthoudt IP-adres en zoektermen max. 7 dagen

 

Nu je een duidelijk beeld hebt van deze verschillende zoekmachines kan je hopelijk een weloverwogen beslissing maken over welke zoekmachine de beste is voor jou. We zijn heel benieuwd naar jouw keuze! Je kan ons altijd via onze Facebook- of Instagrampagina laten weten welke zoekmachine jij verkiest.

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

    Wil je op de hoogte blijven?

    • Ontvang handige digitale tips en advies
    • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
    • Kom meer te weten over BEEGO
    Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails



     

    Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
    Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
    Kan ik u helpen?
    Beego klantenservice
    078 485 400
    (Lokaal tarief, zonder meerkost)
    Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
    (Niet op feestdagen)
    Stuur een bericht
    Contacteer ons
    terug

      Bedankt
      terug

      Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!