Opslagruimte voor digitale gegevens: Harde schijf VS clouddiensten

Opslagruimte

Opslagruimte voor digitale gegevens: harde schijf of online clouddienst?

 

Ben je iemand die graag veel foto’s neemt op vakantie? Je (klein)kinderen filmt terwijl ze zotte kuren uithalen? Je administratie geordend in verschillende online mappen sorteert? En sla je dit allemaal zomaar op je computer op?  Maar wat dan met de opslagruimte? Ontdek hieronder andere mogelijkheden om je digitale gegevens op te slaan.

Enerzijds kan dit dus op je interne schijf op je computer.

Anderzijds kan je ze op een externe plaats opslaan. Dit doe je als je graag een extra back-up maakt of als de opslagruimte van je computer niet groot genoeg is. Zo’n externe plaats kan een externe harde schijf zijn, maar tegenwoordig zijn er ook online opslag-/clouddiensten die dit mogelijk maken. 

Hieronder geven we een overzicht van de twee externe plaatsen.

 

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf is een los apparaatje waarop digitale gegevens kunnen worden opgeslagen.

Harde schijf

Voorbeelden van digitale gegevens zijn foto’s, documenten, muziek, computerprogramma’s, enzovoort.

Iedere computer heeft een interne harde schijf, maar er zijn externe harde schijven waarmee je de opslagcapaciteit van je computer kan uitbreiden.

Je sluit de harde schijf aan op je computer via een kabeltje en zo kan je bestanden overzetten van je computer naar de externe harde schijf. Als je computer ooit zou kapot gaan, dan kan je je gegevens altijd terug oproepen via die harde schijf.

 

Wat is een clouddienst?

Een clouddienst zou je kunnen omschrijven als een harde schijf, maar dan op het internet. 

Er zijn verschillende clouddiensten beschikbaar van verschillende bedrijven, zoals                         

 

Drive                   iCloud                           OneDrive

 OneDrive                                iCloud                                   Google Drive

In het algemeen is een cloud een online ruimte waarop je digitale gegevens kan opslaan. Eigenlijk zoals bij een externe harde schijf dus. 

Veel clouddiensten bieden een gratis versie aan, maar als je meer opslagruimte wenst of extra diensten wil gebruiken, moet je betalen. 

 

Voordelen van clouddiensten

 • Onbeperkte opslagruimte (mits betaling)

Als je gebruik maakt van een clouddienst, ben je niet gebonden aan een maximumcapaciteit zoals bij een harde schijf. Als je cloudopslag vol zit, heb je altijd de optie om extra opslagcapaciteit te kopen.

 • Je hebt altijd en overal toegang tot je gegevens

Je gegevens die je op een clouddienst hebt opgeslagen, kan je overal en op elk toestel raadplegen. Je hebt natuurlijk wel een internetverbinding nodig, maar je kan op elk toestel inloggen bij jouw clouddienst.

 • Cloudopslag is veilig

Je gegevens staan veilig opgeslagen op de cloud. Clouddiensten hebben maatregelen, zoals bijvoorbeeld dubbele authenticatie, om ervoor te zorgen dat jouw gegevens beveiligd zijn en dat andere mensen niet zomaar toegang hebben tot jouw gegevens. Bij grote cloud-aanbieders, zoals Google en Apple, hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken om de betrouwbaarheid.

 

Nadelen van clouddiensten

Cloud

 • Of toch niet helemaal 100% veilig?

Clouddiensten zijn een zeer veilige manier om gegevens te bewaren, maar is niet helemaal waterdicht. Er zijn steeds mensen en organisaties die aan hacking doen en zo dus ook bij clouddiensten.

 • Je hebt de opslag van je gegevens niet volledig in eigen handen

Bij het gebruiken van een clouddienst, leg je de opslag van je gegevens natuurlijk bij het bedrijf dat deze cloud in handen heeft. Het kan altijd gebeuren dat er schade of vernietiging is van je gegevens, door problemen bij de clouddienst. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

De keuze tussen een externe harde schijf en een clouddienst is dus voor iedereen anders. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen en zijn beide gebruiksvriendelijk. 

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!