Welke gezondheidsapps zijn nuttig en betrouwbaar?

By 23 juli, 2019januari 18th, 2021Apps, Artikels, Smartphone en tablet
BEEGO artikel gezondheidsapps
Annelies Beego Community Manager
Eerste Hulp Bij Ongevallen, een suikerchecker voor diabetici of fobieën aanpakken met virtuele realiteit. Het zijn slechts enkele applicaties die je helpen om gezond te blijven. Wereldwijd werden al zo’n 160.000 apps ontwikkeld waarmee je je gezondheid kan opvolgen. BEEGO laat je kennismaken met enkele handige apps.

Welke apps zijn medisch goedgekeurd?

Gezondheidsapps kunnen een handig hulpmiddel zijn om je gezondheid in het oog te houden. Maar het is natuurlijk belangrijk dat de apps veilig, betrouwbaar en kwaliteitvol zijn. Om daar meer duidelijkheid in te scheppen, liet minister Maggy De Block een website creëren waarop producenten van mobiele gezondheidstoepassingen zich kunnen aanmelden. De toepassingen worden dan beoordeeld en toegelicht op de website. Voorlopig staan er nog maar een paar applicaties op de website, maar dat aantal zal allicht snel aangroeien.

MySugr helpt diabetici

BEEGO ARTIKELS mySugrMySugr is een diabetestracker die zonder doktersvoorschrift kan worden gebruikt. De app helpt mensen die lijden aan diabetes type 1 of type 2 om hun bloedglucosewaarden gemakkelijk bij te houden. Ook alle gegevens over maaltijden, medicijnen en koolhydraten worden in de app bewaard. De app kan ook gekoppeld worden met een Accu-Chek-meter om diabetes nog beter onder controle te houden. MySugr is gratis en compatibel met iPhone, besturingssysteem iOS 10.3 of hoger en met Android, versie 4.4 of hoger.

FibriCheck detecteert hartproblemen

BEEGO ARTIKELS FibrCheckEen Belgische app om vroegtijdig hartritmestoornissen op te sporen, zoals voorkamerfibrillatie. Wie last heeft van hartkloppingen, kan de app installeren. Als je je niet goed voelt, moet je enkel je vinger op de camera van de smartphone plaatsen om het hartritme te registreren. Alle informatie wordt automatisch gedeeld met de huisarts zodat die snel een diagnose kan stellen en een gepaste behandeling kan opstarten. FibriCheck is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

MoveUP helpt je revalideren

BEEGO ARTIKELS MoveUpHeb je een knie- of heupoperatie achter de rug? Dan helpt de app moveUP je te revalideren door je aangepaste oefeningen, advies en informatie over medicatie aan te reiken. Via de app word je continu opgevolgd en je kan berichten sturen naar een gespecialiseerd medisch team. MoveUP is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

 

RemeCare als opvolging chemobehandeling

 

BEEGO ARTIKELS RemecareMet RemeCare kunnen kankerpatiënten makkelijker opgevolgd worden bij hen thuis. Door de medicatie-innames en nevenwerkingen van de chemobehandeling te registreren in de app, kan het oncologisch team in het ziekenhuis sneller behandelingen opstarten en de dosering van de chemobehandeling zo optimaal mogelijk instellen. RemeCare is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

Syndo voor hartpatiënten

 

BEEGO ARTIKELS SyndoDe Syndo-applicatie is bedoeld voor patiënten met hartfalen of hartinfarct die acuut behandeld of opgenomen werden. Om de app optimaal te kunnen gebruiken, krijg je een weegschaal, bloeddrukmeter en bewegingsmonitor mee naar huis. Die toestellen sturen alle gegevens naar de app, waardoor je dokter altijd een up-to-date overzicht heeft van je situatie. Daarnaast laat de app je weten wanneer je welke medicatie moet nemen, en je vindt er handige tips van internationale experts: dieetvoorschriften, sportieve oefeningen, stressvermindering, symptoomherkenning. Syndo is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

Je vindt meer informatie over deze apps op de website van de overheid: mhealthbelgium.be

Jouw gezondheidsdossier online

‘Mijngezondheid’ is geen app, wel een online gezondheidsportaal dat vorig jaar gelanceerd werd. Het is eigenlijk een centrale toegangspoort naar alle gezondheidsgegevens die over jou beschikbaar zijn, zoals het farmaceutisch dossier en het dossier bij het ziekenfonds.

Onder andere de FOD Volksgezondheid, de ziekenfondsen, het RIZIV en de Vlaamse Patiëntenvereniging legden hun informatie samen om het portaal te ontwikkelen. Aanmelden kan enkel met de e-ID-lezer, Itsme of een beveiligingscode. Iemand anders kan je gegevens niet zien als je er geen toestemming voor geeft.

Je vindt je gezondheidsdossier hier terug: mijngezondheid.belgie.be

Ook interessant

EHBO-app geeft les

Het Rode Kruis geeft regelmatig cursussen om mensen te leren hoe ze moeten reageren in de meest voorkomende noodsituaties, dat gaat van reanimatie tot het verzorgen van een blaar of een

De gratis app van het Rode Kruis geeft duidelijke instructies over hoe je het best handelt in de meest voorkomende EHBO-situaties. Voor de eerste hulp in ernstige situaties, zoals bewusteloosheid of hevig bloedende wonden zijn er ook gesproken instructies.tekenbeet. Vandaag hebben ze ook een app die je begeleidt als je in zo’n situatie terechtkomt.

De app toont je meteen ook de dichtstbijzijnde AED (automatische externe defibrillator, een apparaat om mensen te reanimeren). Maar niet alle AED’s zijn geregistreerd, denk maar aan voetbalclubs die er zelf eentje voorzien. Je kan apparaten die nog niet geregistreerd zijn aanmelden via de app.

Niets aan de hand maar wil je toch weten hoe je moet reageren in noodsituaties? Doe eens een EHBO-quizje op de app.

Virtuele realiteit helpt je van fobie af

Het Vincent Van Gogh ziekenhuis in Charlerloi is pionier in het behandelen van fobieën met virtuele realiteit. Ze confronteren er patiënten met een fobie met angstaanjagende situaties in de virtuele realiteit. De patiënten blijven wel onder permanente controle en een psycholoog volgt hen goed op.

Ze hebben ook een website ontwikkeld waarop je met behulp van je smartphone en een VR-bril je angsten onder ogen kan komen. Je kan als het ware binnenstappen in verschillende universums: onder andere van een serpentarium, een ziekenhuis en een terrarium met spinnen.

BEEGO ARTIKELS VR

De toegang tot de website is helemaal gratis. Je kan de therapie gewoon thuis volgen, maar het is wel nodig om onder medische controle te staan.

Je vindt de website hier terug (Franstalig): vrtherapy.chu-charleroi.be

Nooit meer naar de dokter?

De gezondheidsapps kunnen een handig hulpmiddel zijn om ziekte op te volgen of aandoeningen op te sporen. De apps dragen dus bij aan medische hulp, maar ze vervangen die niet. Raadpleeg zeker je arts voor meer informatie over het gebruik en interpretatie van deze gezondheidsapps. Een dokter weet immers wat hij moet doen met al die medische gegevens. Als de app voorgeschreven wordt door je huisarts, krijg je vaak ook nog eens een terugbetaling van het ziekenfonds.

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO Help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!