
Dezer dagen worden we bestookt met valse telefoontjes, sms’en en mails. Ze vallen nauwelijks nog te onderscheiden van echte mails, en zo zijn er al miljoenen euro’s ontvreemd. Dit fenomeen heet phishing. We willen geen paniek zaaien maar toch een eenvoudige tip: Denk goed na voor je ergens op klikt.
We kregen zelf deze SMS binnen, die zogenoemd van ING bank zou komen. Aan de link kan je herkennen dat die niet verwijst naar een pagina op www.ing.be. Een algemene regel is ook: een bank zal nooit per sms, telefoon, of hoe dan ook vragen om in te loggen met je bankkaart, kaartlezer en codes. Stel dat je toch op de link klikt, dan is er nog geen probleem. Je wordt dan doorgestuurd naar een website, die er exact zoals een website van ING zou uitzien:
Deze website ziet er echt uit, maar is vals!
Als je hier alles in geeft wat er gevraagd wordt, gaat men jouw gegevens aan de haal, en wordt er onmiddellijk geld van jouw rekening overgeschreven. Hoe dit mechanisme werkt kan je lezen op het VRT artikel op deze link. De technieken die de criminelen gebruiken worden telkens beter, en het kan dus iedereen overkomen.
Een aantal gouden regels die je allemaal in acht moet nemen:
- Kijk goed naar de link, is dat een echte website van je bank?
- Laat je nooit afleiden door zo zogenaamde dringendheid.
- Vertrouw nooit berichten die vragen om in te loggen met jouw persoonlijke gegevens (kaartnummers etc)
- Als je twijfelt, neem dan eerst contact op met je bank.
- De mobiele app om te bankieren is veiliger dan via je computer naar de website te gaan, zolang je zeker bent dat je de juiste app gebruikt.
- Als je een vals bericht ontvangt, stuur het door naar verdacht@safeonweb.be
Heb je hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!