Routeplanners
Google Maps
Google Maps is de absolute winnaar om autoroutes uit te stippelen, zowel voor het binnenland als voor reisjes over de landsgrenzen. Hoe deze app concreet werkt, vind je in dit artikel. We zetten de pluspunten op een rijtje:
- Met de app kan je lekker makkelijk vooraf een route uitstippelen op je pc en die nadien doorsturen naar je smartphone. Daarop toont de app je de weg tijdens de trip. Je hebt wel een dataverbinding nodig.
- Je kan zowat alles opzoeken op de kaart. Een restaurant, een bezienswaardigheid of het dichtstbijzijnde politiekantoor, je geeft het in in het zoekveld en je krijgt meteen een overzicht met extra informatie zoals openingsuren, telefoonnummer en reviews.
- Je kan de app ook gebruiken voor een fiets- of wandeltocht. Let wel op, deze wegen zijn niet altijd de mooiste wandel- of fietswegen.
De digitale Michelingids
Je kent hem wel nog, de Michelingids die al sinds mensenheugenis bestaat en je samen met je ouders langs de mooiste plekjes van de Ardennen gidste. Die bestaat nog steeds en vandaag is er zelfs een digitale versie uit. Het voordeel daarvan is dat je meteen een idee krijgt van de kostprijs van de rit. De gids rekent de brandstofprijzen en de tol voor je uit.
Met de fiets op reis, Fietsnet begeleidt je
Op de website www.fietsnet.be kan je fietsroutes uitstippelen in Vlaanderen en in Nederland. Er is ook een beperkt aanbod in Wallonië. Je plant je route via bestaande fietsknooppunten die je langs de mooiste fietsplekjes leiden. Erg handig is de informatie over de staat van de weg, zoals onverharde wegen en kasseibanen.
Je opent de website en je krijgt meteen een kaart van België te zien met daarop de knooppunten. Je kan die knooppunten, de rode bolletjes op de kaart, aanklikken en zo zelf je fietsroute samenstellen. De website geeft dan meteen de totale afstand van je route aan.
Voordat je effectief de baan op gaat, stuur je de route door naar je fiets-gps. Je kan je plan ook gewoon afdrukken en meenemen. Onderweg vind je aanduidingen van de knooppunten langs de weg zodat je gemakkelijk je route kan volgen.
Vlaanderen Fietsland helpt je fietstochten plannen
Ook op www.vlaanderen-fietsland.be of in hun mobiele app kan je fietsroutes uitstippelen, downloaden of printen. Breng je graag vooraf je fietspartners op de hoogte van de route? Dan kan je de route delen.
De app is gratis maar met een abonnement van 9,99 euro per jaar krijg je toegang tot enkele extra functies: routes offline gebruiken en stemnavigatie zoals bij een gps.
Te voet de hort op
Wandelaars kunnen hun trip gemakkelijk plannen via www.wandelknooppunt.be. Aan de website is een handige app verbonden om wandeltochten uit te stippelen. Plan je een wandeltocht van verschillende dagen? Dan kan je via de site een overnachting boeken in een hotel, een B&B of op een camping.
Vliegtuigtickets reserveren
Google Flights
Via Google Flights kan je reizen, vluchten en hotels reserveren. Google schotelt je enkele aanraders voor, serveert je de vluchtgegevens en toont je een handig prijsoverzicht. Je vindt er ook verschillende plekjes om te overnachten zodat je zelf kan vergelijken. Google Flights biedt dus geen kant-en-klare reizen, wel een handige planner die je helpt om de voordeligste reis samen te stellen.
De mogelijkheden die Google Flights biedt in de verschillende tabbladen:
- Reizen: Hier kan je zowel je reishistoriek als de geplande reizen bekijken. Google haalt die informatie uit bevestigingsmails die naar je Gmail-account verzonden werden en uit recente Google-activiteiten. Met de zoekfunctie kan je nieuwe uitstappen zoeken en prijzen vergelijken.
- Verkennen: De pagina geeft een overzicht van bezienswaardigheden waarvan Google denkt dat ze interessant zijn voor jou.
- Vluchten: Hier kan je op zoek gaan naar een vlucht door datum en bestemming in te vullen. Maakt het niet uit wanneer je vertrekt? Kies dan voor datumweergave, en je krijgt een kalender met aanduiding van goedkope of duurdere vluchten per dag. Is je bestemming nog onbekend? Klik op ‘bestemming verkennen’, dan krijg je op een wereldkaart een zicht op prijzen per bestemming, afhankelijk van de gekozen periode. Handig, niet?
- Hotels: Hotels van verschillende prijsklassen worden hier voorgesteld, met handige kaart bij zodat je in een oogopslag ziet waar de hotels zich bevinden.
De goedkoopste vliegtuigtickets met Skyscanner
Skyscanner heeft een website en een app. Beide zijn erg gebruiksvriendelijk. Open de app, kies je vertrekdatum, plaats van vertrek en je bestemming en je krijgt een overzicht van de vluchten en prijzen. Je kan meteen zien dat je geld kan uitsparen als je een dagje vroeger of een dag later vertrekt.
De prijzen van vliegtuigtickets liggen echter niet vast, ze veranderen voortdurend. Dankzij de handige knop ‘Stel prijsalarm in’ word je via mail of met een melding op de hoogte gebracht van tariefwijzigingen. Erg handig als je flexibel bent in vertrek- en retourdatum. Let wel op: Als je goedkope tickets koopt, zijn er vaak restricties of kosten bij wijzigingen of als je annuleert.
Laat de avonturier in je los en kies voor ‘overal zoeken’. Duid de maand aan waarin je op reis wil en je krijgt aanbiedingen van de goedkoopste bestemmingen.
Ook handig op reis
Google Trips gidst je door de stad
Google Trips, het spreekt voor zich. De app geeft je een overzicht van de bezienswaardigheden en hoogtepunten op je reisbestemming. Je kan die vooraf al eens checken of pas als je aangekomen bent. Met Google Trips heb je een gratis gids in je smartphone.
Beschikbaar voor Android en iOS.
Google Translate helpt je communiceren
In een ander land wordt dikwijls ook een andere taal gesproken. Ben je de taal niet machtig? Google Translate vertaalt alle woordjes voor jou. Niet dat je er plots vloeiend een onbekende taal mee zal spreken, maar je kan wel de ober bedanken in zijn eigen taal. Met Google Translate kan je zelfs je smartphone laten voorlezen in een andere taal.
Beschikbaar voor Android en iOS.
Iemand afhalen op de luchthaven? FlightAware zegt je wanneer
Met de app FlightAware kan je elke vlucht ter wereld in de gaten houden. De app toont vertrektijden, vertragingen en het verloop van de vlucht. Zo ben je snel op de hoogte als de vlucht vertraging heeft.
Beschikbaar voor Android.
Het openbaar vervoer nemen op een onbekende locatie
In een omgeving die je niet goed kent, kan het knap lastig zijn om je weg te vinden in het aanbod van het openbaar vervoer. De CityMapper-app geeft je een overzicht van de verschillende manieren om je te verplaatsen. Zo vind je de weg naar je hotel veel gemakkelijker terug.
Beschikbaar voor Android en iOS.
Moet je dringend? Toilet Finder toont je de weg
Niets is vervelender dan rondlopen in een onbekende stad met het gevoel dat je dringend naar het toilet moet. Ga je de uitdaging van de zoektocht aan of toch maar helemaal terug naar het hotel? Toilet Finder toont je het dichtstbijzijnde toilet.
Beschikbaar voor Android en iOS.
Postkaart sturen? Gewoon met de smartphone
We leven dan wel in een digitaal tijdperk, toch vinden we het allemaal fijn om een échte postkaart te krijgen van familie op vakantie. Ook dat kan voortaan met de smartphone of tablet. Via de app Bpost Mobile Postcard kies je een leuk plaatje uit en je vergezelt dat met ‘Zonnige groetjes uit Barcelona’. Bpost drukt de kaart af en de postbode brengt die naar de brievenbus van de bestemmeling. De app kan je gratis downloaden maar voor het versturen van een postkaart moet je wel betalen.
Beschikbaar voor Android en iOS.
Nog enkele bruikbare tips
- Contacteer zelf je hotel. Je kan op zoek gaan naar een geschikt hotel via websites zoals Trivago, maar voordat je effectief je kamer reserveert, neem je het best even persoonlijk contact op met je hotel. De kans bestaat dat die je een goedkoper tarief geven omdat de hotelier zo geen commissie moet betalen aan adverterende websites. Bovendien worden soms nog extra kortingen gegeven aan 50-plussers, iets wat zelden vermeld staat op de sites. Vragen staat altijd vrij.
- Vergelijk luchthavens. De dichtstbijzijnde luchthaven is dan wel de gemakkelijkste, maar misschien niet de goedkoopste. Soms loont het de moeite om de bus of de trein te nemen naar een luchthaven die iets verder ligt.
- Praat met locals. Zij kennen de leukste restaurantjes en mooie, verborgen plekjes.
- Opgelet met gsm- en roamingkosten. Roamingkosten, de extra kosten op je telefoonrekening als je gaat bellen, sms’en en surfen op een buitenlands netwerk, zijn intussen afgeschaft in de EU-zone. Een aantal Europese landen behoren echter niet tot de EU, denk maar aan Zwitserland, Kroatië en Turkije. Als je daar bent, betaal je die kosten dus wel nog. Liechtenstein, IJsland en Noorwegen zijn dan weer geen EU-leden maar daar zijn de roamingkosten wel afgeschaft. Zet de optie ‘automatische updates’ het best uit als je naar het buitenland trekt.
- Wifikosten in het vliegtuig. Het gebruik van wifi in het vliegtuig is meestal niet gratis. Informeer even bij de luchtvaartmaatschappij.
- Zet je browser op anonieme modus als je zoekt naar vluchten. De prijzen van vliegtuigtickets veranderen bijna dagelijks. Vreemd genoeg zal de prijs praktisch altijd hoger zijn als je een tweede keer de website bezoekt. Door de cookies op je pc onthoudt je browser je eerste bezoekje aan de site. Daar wordt handige gebruik van gemaakt om de prijs lichtjes op te drijven. Je kan de prijsstijging omzeilen door te surfen in anonieme modus. Open een incognito tabblad of druk ctrl -n.
- Bagagekosten zijn niet altijd in de prijs inbegrepen. Controleer dit vooraf even zodat je bij het inchecken niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Heel wat apps en websites kunnen je dus helpen om snel, goedkoop en efficiënt je reis te boeken en om op reis niets te missen. Maar vergeet niet dat je op reis bent om te ontspannen. Leg die smartphone ook eens aan de kant. Het heeft trouwens ook zijn charme om met een klassieke kaart door een stad te wandelen. Het mag nu eenmaal wat trager gaan op vakantie.
Heb je hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!