My e-Box: In één klik al je overheidsdocumenten raadplegen

Yannick BEEGO Student

My e-Box is een initiatief van de Belgische overheid om uw documenten van de aangesloten overheidsdiensten te bekijken en te beheren. Bij het gebruiken van My e-Box zal u uw documenten in uw persoonlijke e-box ontvangen en dus in principe niet meer op papier. Dit helpt u met een overzicht te houden over uw overheidszaken en het is een stap verder in de digitalisering van uw overheidszaken. We leggen u uit hoe u er mee aan de gang kan gaan!

Inloggen op My e-Box

Om te beginnen met My e-Box surft u naar www.myebox.be, op deze startpagina klikt u op de knop met “Open My e-Box”. Hier zal u nogmaals gevraagd worden om in te loggen, deze keer om de taal te bepalen. Klik op “Inloggen” bij uw gewenste taal.

Let op: op de onderstaande foto is er een waarschuwing voor phishing e-mails. Als u meer wil weten over phishing mails en hoe u zich hiertegen kan beschermen lees dan ons artikel over veilig op het internet hier.

Kies een manier om aan te melden, gelukkig zijn er verschillende manieren om aan te melden, maar wij raden aan om itsme te gebruiken (als u hierover beschikt).

U wordt gevraagd om uw naam en een aantal andere gegevens. Nadat u deze ingevoerd hebt, zal u een melding krijgen over een verificatiemail. Dit is alleen bij de eerste aanmelding. Bekijk hierna uw e-mail van het e-mailadres dat u hebt opgegeven, daar zou u een mail ontvangen moeten hebben met duidelijke instructies om uw e-mailadres te verifiëren.

Beheer My e-Box

Nu bent u op het hoofdscherm van My e-Box. Vanaf hier kan u door uw documenten scrollen, u kan erop klikken om ze te openen en lezen. Dit is simpel, maar laten we zien wat My e-Box nog te bieden heeft.

U kan drie acties uitvoeren bij elk document:

– Downloaden

– Verplaats naar map

– Verplaats naar prullenbak

Elk document heeft linksonder een vak staan, deze kan u aanduiden om de drie acties bij meerdere documenten uit te voeren.

Downloaden

Door op het symbool van de pijl die naar onder wijst te klikken downloadt u het document als PDF-bestand naar uw toestel. Waardoor u het op uw toestel kan bewaren en bekijken.

U kan uw documenten op My e-Box sorteren in mappen. Deze mappen moeten wel op voorhand aangemaakt worden. Klik aan de linkerkant op het logo van de map met de ‘+’.

U krijgt de vraag hoe u de nieuwe map wil noemen, hier kiest u uw gewenste naam. Een voorbeeld hiervan is “Financiën”. In deze map kan u dus bijvoorbeeld al uw financiële documenten op My e-Box opslaan door ze er heen te verplaatsen. Op de tweede afbeelding van Beheer My e-Box kan u vinden op welk symbool u daarvoor moet klikken. Eenmaal u een map aangemaakt hebt verschijnen er nieuwe symbolen aan de linkerkant, een doorzichtige map en een map met een tandwiel. Op de foto onderaan kan u zien welke map welke is en waar ze voor staan.

Bij “Mijn mappen” kan u zich navigeren tussen uw mappen door er op te klikken.

Bij “Beheer mappen” kan u de naam van mappen wijzigen en mappen verwijderen.

De prullenbak

U kan uw documenten ook in de digitale prullenbak gooien van My e-Box. Deze documenten zullen hier ook nog een bepaalde tijd blijven staan, mocht u toch per ongeluk een foutief document verwijderd hebben.

Uiteraard staat het symbool van een prullenbak voor de prullenbak. Als u er op klikt bevindt uw document zich in de prullenbak, dit kan u openen door links op hetzelfde symbool te klikken.

U kan dit document herstellen door het naar een map te verplaatsen (zoals we eerder gezien hebben), echter is deze keer uw inbox een van de mogelijke mappen.

Terug naar papier

Van zodra je My e-box activeert geef je toestemming om alle communicatie van aangesloten overheidsdiensten via e-box te ontvangen. Dit betekent dat je voortaan geen papieren brief meer zal ontvangen voor belastingen, je pensioen, etc. Wil je toch terug naar de papieren brieven? Volg dan volgende stappen:

 1. Ga naar de website iamapps.belgium.be
 2. Meld je aan
 3. Ga bovenaan naar “Mijn toestemmingen”.
 4. Bij e-box klik je op “Verwijder toestemming”. Indien deze knop er niet staat betekent het dat je e-box nog niet hebt geactiveerd. In dit geval krijg je je brieven nog per post opgestuurd.

 

Voilà, u bent nu een stap verder met het digitaliseren van uw overheidszaken!

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Type 1

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!