

Wachtwoorden, iedereen vloekt er weleens op! Makkelijke wachtwoorden worden snel geraden door cybercriminelen, maar moeilijke wachtwoorden kun je vaak zelf niet meer onthouden. Dit eeuwige dilemma zorgt ervoor dat wachtwoorden hopeloos complex worden of simpelweg niet meer veilig zijn.
Gelukkig zijn er wel enkele manieren waarmee je kan voorkomen dat je wachtwoorden gestolen worden. Beego geeft je 3 tips hoe je die wachtwoorden goed kan instellen én beveiligen.
1. Veilige wachtwoorden instellen
Wanneer heb je nu een veilig wachtwoord? Dit zijn enkele gouden regels waar je je aan kan houden:
- Gebruik minimum 12 karakters, hoe langer hoe beter.
- Gebruik hoofdletters en leestekens.
- Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden, bijvoorbeeld je naam, geboortedatum of de naam van de website. Ook toetsenbordsequenties, zoals ‘azerty’ of ‘qwerty’, zijn makkelijk te raden.
Hoe stel je zo’n wachtwoord nu makkelijk op? Je kan een zin gebruiken als geheugensteuntje. Een voorbeeld: “Beter voorkomen dan genezen is mijn nummer 1 favoriete uitspraak!” Hier kan je verschillende wachtwoorden uit halen:
- De eerste letter van elk woord: Bvdgimn1gu!
- Of de eerste twee letters van elk woord met een hoofdletter: BeVoDaGeIsMiNu1FaUi! (succes met dat te raden)
- …
De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos! Pas ook hier op met voor de hand liggende zinnen, zoals liedjesteksten of bekende quotes. Ook die maken je wachtwoord weer gemakkelijker te raden.
Vind je het nog steeds moeilijk om dit soort zinnen en wachtwoorden te onthouden? Dan zijn er natuurlijk hulpmiddelen die je kan gebruiken!
2. Schakel de hulp in van een wachtwoordmanager
Een prachtige uitvinding zijn de wachtwoordmanagers of wachtwoordkluizen, zoals Google Wachtwoordmanager of Bitwarden. Dit is een soort kluis die al je wachtwoorden veilig bewaart.
Op die manier moet je nog maar één heel goed wachtwoord onthouden om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden! Hoe je zo’n wachtwoordmanager precies gebruikt, vind je in dit artikel.
Wachtwoordmanagers helpen je niet alleen met wachtwoorden te onthouden, ze kunnen ook wachtwoorden voor jou verzinnen. Dat zijn dan heel erg moeilijke wachtwoorden, bijvoorbeeld: #hsU$&Z8cT0Aju. De kans dat die gekraakt worden, is heel klein! En je hoeft ze niet te onthouden, want dat doet je wachtwoordmanager natuurlijk voor je.
3. Gebruik tweestapsverificatie
Als je enkel inlogt met een wachtwoord, loop je steeds het risico dat je wachtwoorden gestolen worden. En, laat ons eerlijk zijn, dat kan toch niet zomaar? Daarom werd tweestapsverificatie of ‘two factor authentication’ in het leven geroepen.
Wat is dat juist? Om toegang te krijgen tot een account moet je altijd eerst bewijzen dat jij het bent aan de hand van drie mogelijke manieren:
- met iets dat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode);
- met iets dat jij alleen hebt (jouw telefoon, e-mailadres of token);
- met iets dat jij bent (jouw vingerafdruk, gezicht, iris…).
Wanneer je werkt met tweestapsverificatie, gebruik je in plaats van een van deze manieren, twee manieren om te bewijzen dat jij het bent.
Bijvoorbeeld: je geeft het wachtwoord van je account op, maar voor je toegang krijgt, moet je nog een verificatiecode ingeven die je via sms of e-mail doorkrijgt. Op die manier zijn cybercriminelen er niets mee wanneer je wachtwoorden gestolen zijn.
Als je niet graag je telefoonnummer of e-mailadres aan een account koppelt, kan je ook een ‘authenticator app’ downloaden. Google Authenticator en Microsoft Authenticator zijn daar voorbeelden van. Die apps geven je dan een ‘token’, een zescijferige code die je moet invullen bij het inloggen. Die tokens veranderen om de zoveel minuten, dus ze zijn superveilig.
Tegenwoordig kun je in de meeste accounts tweestapsverificatie inschakelen. Denk aan je Google-, Facebook- of Microsoft-account. Hiervoor ga je naar de instellingen van je account. Wanneer je tweestapsverificatie toevoegt, geeft de website meestal een overzicht van de verschillende opties waaruit je kan: code via gsm of e-mail, authenticator app of zelfs een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
We raden je aan om waar mogelijk altijd tweestapsverificatie in te schakelen. Het maakt je account dubbel zo veilig en houdt cybercriminelen op afstand. Want zelfs met je wachtwoord kunnen ze nog steeds niet aan je account.
Moet ik meteen al mijn wachtwoorden veranderen naar sterke wachtwoorden?
Gebruik je nog vaak simpele wachtwoorden? In een ideale wereld verander je ze het best allemaal tegelijk en voeg je ze toe aan je wachtwoordmanager. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Er is helaas ook geen manier om al je wachtwoorden meteen in één keer te veranderen.
Focus daarom eerst op de belangrijkste accounts. Denk aan:
- Je e-mailadres,
- Je Google-, Microsoft- en/of Apple-account,
- Accounts op sociale media die persoonlijke gegevens van je hebben,
- Accounts op webshops die je betaalgegevens bewaard hebben.
Deze accounts bevatten vaak persoonlijke of financiële informatie en worden het vaakst misbruikt bij hacks. Als je daar sterke, unieke wachtwoorden voor instelt, verklein je meteen het grootste risico. De rest van je wachtwoorden kun je dan later aanpassen, als je dat account toevallig nog eens gebruikt.
Heb je hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!