Draadloos surfen: wat is het verschil tussen wifi, 3G en 4G?

BEEGO ARTIKELS Wifi
Annelies Beego Community Manager
 Een paar jaar geleden mocht je van geluk spreken als je op vakantie wifi in je hotelkamer had. Vandaag kan je kostenloos roamen in Europa met je gsm-abonnement. Als je dat wilt, ben je altijd en overal verbonden met het internet. Uit het artikel over smarthomes leerde je al dat ook andere toestellen naast je laptop en telefoon de weg vinden naar het internet via draadloze verbindingen. Wannes van BEEGO laat je door de draadloze bomen het bos zien.

Wifi

WifiDe ‘oudste’, maar toch nog steeds de snelste, manier om draadloos op het internet te surfen is via wifi. Wifi, of Wireless Fidelity, werkt via radiogolven die door de wifirouter bij je thuis verspreid worden. Belgacom, Telenet, of een andere telecomprovider installeert zo’n router als je bij hen een internetabonnement neemt. Die radiogolven worden dan opgepikt door je laptop, smartphone, tablet … en zorgen ervoor dat je verbinding maakt met het internet. Ook buitenshuis kan je via wifi surfen, in koffiebarretjes of op publieke plaatsen bijvoorbeeld. Meestal moet je dan gewoon even het wachtwoord vragen en kan je gratis surfen, maar soms moet je betalen om te kunnen inloggen. Belgacom en Telenet hebben hun eigen hotspots waarop je als klant gratis kan inloggen.

Hoe wifi precies werkt, is heel complex. Wil je begrijpen hoe zo’n verbinding tot stand komt, of vloek je steeds over slecht bereik en wil je weten hoe dat komt? Dan raad ik je aan naar dit filmpje te kijken:

Wifitrucje: WPS

wpsWPS of WiFi Protected Setup is een goed bewaard geheim. Weinig mensen weten dat ze niet steeds het moeilijke paswoord in het internetboekje of op de modem moeten opsnorren om een nieuw toestel of een gast te verbinden met het wifinetwerk thuis. Elke modem thuis heeft een WPS-knop. Als je die een seconde indrukt tot er een lampje gaat flikkeren, kan je gedurende een minuut een nieuw toestel verbinden met je netwerk zonder paswoord! Opgelet, dit werkt voor Windows- of Androidtoestellen, maar niet voor Apple.

Vraagt iemand naar je wifiwachtwoord? Druk even op de WPS-knop op de modem, geen wachtwoord nodig!

Wanneer gebruik je mobiel internet?

Soms kan het zijn dat je toch geen wifinetwerk kan vinden. Als dat het geval is, zal je een beroep moeten doen op het gsm-netwerk om verbinding te maken met het internet. Dan moet je wel opletten dat je binnen de limieten blijft van je gsm-abonnement. Als je over de limiet gaat, kunnen er stevige kosten bij komen kijken. Je krijgt echter wel een waarschuwing van je provider als je bijna al je data hebt gebruikt. Je gaat het beste op voorhand eens na hoeveel mobiel internet inbegrepen is in je abonnement.

De meeste mensen die enkel wat surfen en mails versturen, hebben genoeg aan 2 gigabyte per maand. Als je een grootverbruiker bent omdat je bijvoorbeeld veel muziek of video’s mobiel raadpleegt, dan moet je misschien 4 gigabyte of meer overwegen.

Op deze website kan je bijvoorbeeld abonnementen voor mobiel internet vergelijken.

Het verschil tussen 3G en 4G

Deze namen staan eigenlijk voor de generatie van mobiel internet: 3G = 3de generatie, 4G = 4de generatie. Het grootste verschil tussen de twee is de snelheid van de verbinding. 4G is veel sneller dan 3G, en wordt noodzakelijk als je tv of video’s gaat kijken op je smartphone. Tegenwoordig is 4G overal voorhanden, dus van traag mobiel internet zal je niet wakker moeten liggen. Als je toch merkt dat je internet wat te traag is, kan het zijn dat je smartphone gewoon niet 4G-compatibel is. Als je die extra snelheid wel zou kunnen gebruiken, kan je upgraden naar een modernere smartphone. Ook in landelijke gebieden of in gebouwen kan het 4G-bereik soms wat minder zijn. Elke provider gebruikt zijn eigen antennes, dus het zou ook kunnen dat je bij de ene provider een vlotte 4G-verbinding bij je thuis hebt terwijl je bij een andere provider amper een dataverbinding hebt. Als het bereik ergens erg slecht is, schakelt je smartphone zelfs terug naar eerdere generaties.

Hierbij een kort overzicht om de verbindingssymbooltjes op je smartphone te begrijpen:

wifDit symbool geeft aan dat je verbonden bent via wifi.

eEDGE: Dit is een oude verbinding die nog over oude gsm-antennes gaat. Je zal een slechte internetverbinding hebben en kan beter op zoek naar een wifitoegangspunt.

3gEen standaard 3G-verbinding, is ook al wat verouderd vandaag. Je zal er wel mee op het internet kunnen, zij het ietwat traag. Voor streaming kan je beter op zoek gaan naar wifi in dit geval.

hEen snellere, verbeterde versie van 3G.

hlpusDe snelste 3G-verbinding waarmee je films en muziek kan streamen.

4gDe snelste verbinding die vandaag beschikbaar is. De recentste smartphones ondersteunen deze technologie.

De toekomst van draadloze netwerken

Of je nu thuis in de zetel zit, op de bus of op restaurant, er zal altijd wel ergens een netwerk zijn dat je kan gebruiken! Altijd en overal kan je even snel iets opzoeken op het internet, een foto doorsturen naar je kinderen of grappige filmpjes bekijken. Nu de ongemakken met roaming in Europa* voorbij zijn, kan dat alles ook gewoon in het buitenland!

Door de nieuwe technologieën staan we niet met z’n allen vast in de internetfile.In de toekomst zullen we gebruik kunnen maken van 5G, dat nog snellere verbindingen zal bieden dan de huidige 4G. We zullen er wel nog even op moeten wachten, want 5G wordt pas ten aller vroegste in 2020 aangeboden hier in Europa. Het mobiel internet wordt dan ongeveer even snel als de huidige wifiverbinding.

Ook wifi blijft evolueren en zal in de toekomst even snel worden als de huidige bekabelde netwerken. Wellicht zal de overgang tussen wifi en mobiele netwerken ook automatischer verlopen, zodat je zelf niet meer hoeft te regelen hoe je verbinding maakt. Het motto is: als je maar verbonden bent!

We gaan altijd maar meer en sneller de digitale snelweg op. De nieuwe technologieën zijn extra rijstroken, zodat we niet met z’n allen in de file staan. Hopelijk worden we niet té afhankelijk van het internet en zullen we ook nog kunnen blijven genieten zonder steeds verbonden te zijn.

 

Wannes van BEEGO

*In welke landen is de roaming afgeschaft? In de landen van de Europese Unie en van de EER (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Landen van de Europese Unie zijn: België, Bulgarije, Cyprus (alleen Europees deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, GH. Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (tot 28 maart 2019) en Zweden.
Niet afgeschaft (Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk (na de Brexit) en kleinere deelstaten niet inbegrepen)

Meer info over roaming vind je op de website europa.eu.

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO Help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

    Wil je op de hoogte blijven?

    • Ontvang handige digitale tips en advies
    • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
    • Kom meer te weten over BEEGO
    Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails



     

    Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
    Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
    Kan ik u helpen?
    Beego klantenservice
    078 485 400
    (Lokaal tarief, zonder meerkost)
    Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
    (Niet op feestdagen)
    Stuur een bericht
    Contacteer ons
    terug

      Bedankt
      terug

      Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!