Ben jij klaar voor een digitale assistent in huis?

BEEGO ARTIKELS Google Assistent
Annelies Beego Community Manager
Praat jij weleens hardop als je alleen bent? Schrik niet als je binnenkort een antwoord krijgt. De digitale assistent of de slimme luidspreker dient je van een antwoord. Een gadget? Volgens grote technologiebedrijven hebben we binnenkort allemaal zo’n assistent in huis. BEEGO geeft wat meer uitleg over de bestaande systemen van Google, Apple en Amazon.

Hey, Siri!

BEEGO ARTIKELS siriSiri en Alexa zijn misschien wel de bekendste digitale assistenten. Je hebt misschien al eens iemand ‘Hey, Siri’ naar zijn smartphone horen roepen. Meestal volgt er dan een vraag als ‘Wat voor weer wordt het morgen?’ of een commando als ‘Speel “Space Oddity” van David Bowie’. Even later leest Siri dan het weerbericht voor en je kan meteen live naar de radio luisteren. Zo werken ook de digitale assistenten die eruitzien als een luidspreker. (Foto: Kārlis Dambrāns)

Wat doet een slimme speaker?

Die gaat voor jou op zoek naar antwoorden. Zo kan je hem vragen naar het weerbericht, maar je kan ook vragen om de activiteiten die in de agenda staan voor te lezen, de wekker te zetten of mayonaise aan je boodschappenlijstje toe te voegen. Moet je ergens heen, verwittigt de digitale butler je als het tijd is om te vertrekken en je krijgt meteen wat verkeersinformatie over de route die je zal nemen. Hij houdt dus ook rekening met je locatie.

Het is grappig om even te testen welk antwoord je krijgt op de opmerking ‘Ik verveel me’. Of vraag de Google-assistent eens naar zijn favoriete kleur. Het antwoord: blauw, rood en geel. Niet toevallig de kleuren van Google. Je kan ook vragen een interessant verhaal of zelfs een mopje te vertellen.

Je digitale vriend helpt je meteen ook om te ontspannen met een muziekje naar keuze dat je steeds kan wijzigen. Het zijn immers luidsprekers, maar wel luidsprekers die je met je stem kan bedienen.

Last but not least. Sommige assistenten kunnen communiceren met je slimme apparaten in huis. Zo kunnen ze de lichten aan- of uitdoen, de verwarming regelen en je kan ze ook routines aanleren. Bijvoorbeeld als je naar bed gaat. Bij de zin ‘Ik ga naar bed’ wordt je televisie uitgezet, de lichten gaan uit en de thermostaat gaat enkele graden lager.

Drie verschillende digitale butlers – een vergelijking

Google Home

BEEGO ARTIKELS Google HomeDie bestaat in drie versies: Google Home Mini (60 euro), Google Home (150 euro) en Google Home Max (400 euro). Die kunnen gebruikt worden met Android, iPhone en iPad.

Taal. Nederlands. Vlaams kan ook maar de Nederlandse versie werkt voorlopig beter. Dialecten verstaat hij niet altijd.

Stemherkenning is aanwezig. De digitale assistent zal dus jouw afspraken geven en niet die van je partner. Al bleek uit ons eigen onderzoek dat het niet vanzelfsprekend is om Google de verschillende stemmen te laten onderscheiden. We merken wel dat de assistent bijleert en dat het na verloop van tijd beter gaat.

Muziek. Google Home is een draadloze slimme luidspreker die je via verschillende kanalen naar muziek laat luisteren. Dat kan via Spotify, Music en Google Play Music. Ook radiokanalen kan je streamen als je een account zoals Tune-in koppelt.

Slimme apparaten beheren. Dat kan. Zo kan je je thermostaat regelen, slimme stopcontacten een actie laten uitvoeren of je lampen aan- en uitdoen.

Amazon Echo (ook wel gekend als Alexa)

BEEGO ARTIKELS Amazon EchoDe cilindervormige luidspreker bestaat uit verschillende modellen: de kleinste is Echo Dot (59,99 euro), Echo is het klassiek model (99,99 euro) en dan is er nog de Echo Plus (149,99 euro).

Taal. Alexa spreekt nog geen Nederlands, maar het zal niet lang meer duren voordat Alexa operationeel is in Nederland en België. Er is vandaag wel al Nederlandstalige content beschikbaar, waaronder weerberichten.

Stemherkenning is er niet. Alexa luistert naar iedereen.

Muziek. De kwaliteit van de muziekweergave is erg goed. Muziek luisteren kan via Amazon Music. In tegenstelling tot Google Home kan je met Alexa niet je eigen muziek uploaden en beluisteren.

Slimme apparaten beheren. Alexa kan onder andere het licht uitdoen, de voordeur vergrendelen en het alarm aanzetten. Uiteraard op voorwaarde dat het om slimme apparaten gaat.

HomePod – de spraakgestuurde Siri-speaker van Apple

BEEGO ARTIKELS HomepodDe prijs voor een HomePod ligt gemiddeld op 340 euro.

Taal. Siri spreekt vandaag nog niet voldoende Nederlands, wel Frans, Engels of Duits.

Stemherkenning. Wat privacy betreft, is de HomePod de grote winnaar.

Muziek. De muziekweergave klinkt beter op de HomePod dan op Google Home. Maar eerst moet je al aan die muziek geraken. Apple werkt vooral samen met andere Apple-producten, er is dus geen verbinding naar andere diensten zoals Spotify en Netflix.

Slimme apparaten beheren kan.

Voor de installatie van de HomePod check je het best even het type van je iPhone of iPad. Op oudere types werkt de HomePod niet.

Eentje in huis halen?

Op dit moment zijn de spraakassistenten vooral leuke gadgets om in huis te hebben. Of ze het dagelijkse leven effectief gemakkelijker maken, is maar de vraag. Momenteel kost het eerder een inspanning om ze te leren kennen. Heb je wat geduld en wil je er graag mee aan de slag? Dan is zo’n slimme luidspreker vanaf 60 euro zeker geen miskoop.

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO Help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!