Van Tetris …
Bijna iedereen kent wel het computerspelletje Tetris, een eenvoudig spel dat in de jaren tachtig op computer gespeeld werd en nu vooral bekend is van de Eén-quiz ‘Blokken’ met Ben Crabbé. Vandaag is de wereld van computerspelletjes veranderd: ze kreeg de naam ‘gamingindustrie’, een industrie die meer dan honderd miljard dollar waard is, het dubbele van de hele film- en muziekindustrie samen.
Dat er zoveel geld mee gemoeid is, is te danken aan e-sports of electronic sports, wat zoveel wil zeggen als het competitief spelen van videospelletjes. 2,2 miljard mensen op de wereld gamen. Veel belangstelling betekent ook: veel geld. Grote bedrijven scouten naar jong talent en er bestaan zelfs televisiekanalen die zich enkel op e-sports richten. De nieuwe industrie is daarmee te vergelijken met de voetbalindustrie.
… tot een carrière als professionele gamer
Een professionele gamer, die zit een hele dag voor zijn computer, beweegt niet en is asociaal. Fout. Professionele gamers leven volgens een strikt schema waarbij acht uur slaap en voldoende training belangrijk zijn. Trainen is niet enkel het spel spelen, maar ook gespeelde games herbekijken, nieuwe strategieën bedenken en samenstellingen van teams uittesten.
Professionele gamers moeten zich aan een strikt schema houden, voldoende slapen en veel trainen.Om ervoor te zorgen dat de gezondheid en de concentratie van de spelers gegarandeerd wordt, wonen teams meestal samen in één huis. Coaches en dokters wonen mee in en volgen de spelers van dichtbij op. Dat kost uiteraard handenvol geld, geld dat de spelers verdienen tijdens de competitie. Maar het geld komt ook uit een andere hoek. Grote computer- en elektronicaproducenten geven grof geld om teams of solospelers te sponsoren en er zo voor te zorgen dat ze met het laatste nieuwe materiaal spelen. Op die manier maken ze publiciteit bij de miljoenen kijkers die de e-sport op de voet volgen.
Grijze gamers in opmars
Hoewel gaming nog steeds beschouwd wordt als een sport voor jongeren, zijn er steeds meer volwassenen en ouderen die stilletjes maar zeker de gamingwereld binnentreden. Een mooi voorbeeld zijn de Silver Snipers, vrij vertaald: de grijze schutters. Dat is een Zweeds team van spelers met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Het team werd in 2017 opgestart in het kader van een project waarbij ouderen op professioneel niveau aan gaming zouden doen. De meeste van de kandidaten waren wel al in aanraking geweest met computers maar ze hadden nog nooit een computerspel gespeeld. Op een paar weken tijd leerden ze de kneepjes van het vak en stapten ze in de competitie. Tijdens een eerste evenement sneuvelden ze al in de voorrondes, maar ze gaven niet op en vandaag spelen ze nog steeds competitie.
Weet je nog, de tijd van de arcadehallen, plaatsen waar grote speelkasten naast elkaar stonden en waar mensen het tegen elkaar konden opnemen met Pacman, Pong of Tetris? Dat waren de eerste computerspelletjes. Later vonden de spelconsoles hun weg naar de huiskamer met onder andere Nintendo en Sega. Sinds het ontstaan van het internet leven we in een totaal andere wereld, eentje waarin ouderen niet meer mee lijken te kunnen. Of toch wel? De Silver Snipers bewijzen het tegendeel.
Welke computerspelletjes speel jij graag? Zie je jezelf een carrière beginnen in e-sports?
Heb je hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!