Hoe zorg je voor een stabiele internetverbinding?

Onze internetverbinding is belangrijker dan ooit. We gebruiken het voor een waaier aan dingen in ons dagelijks leven. Online meetings en webinars bijvoorbeeld klinken voor veel mensen al lang niet meer vreemd in de oren. Het is dan ook heel vervelend wanneer die internetverbinding op zulke momenten niet helemaal meewerkt. In dit artikel sommen we enkele tips op om uw internetverbinding optimaal te kunnen gebruiken.

De internetmodem

Proximus modem: Telenet modem
Internet router proximus, via dit apparaat komt uw internetverbinding binnen. Internet router telenet, via dit apparaat komt uw internetverbinding binnen.

De internetmodem stuurt het signaal van de internetprovider naar je apparaten en is daarom dus een zeer belangrijke schakel in je internetverbinding. Er zijn een aantal dingen die je met de modem kan doen die zullen zorgen voor een stabielere internetverbinding:

 • Zet hem op een centrale en verhoogde plek en zorg ervoor dat hij niet helemaal ingesloten staat. Zet hem bijvoorbeeld niet in de meterkas of in een kleine, afgesloten ruimte.
 • Werk daarnaast zo dicht mogelijk bij de internetmodem en zorg ervoor dat er zo min mogelijk obstakels tussen je computer en de modem zitten.

Naast wat er rondom je modem gebeurt, kan je ook aanpassingen maken in de modem zelf:

 • Je zou kunnen investeren in een betere modem, aangezien die van de internetproviders vaak veel minder goed zijn dan andere opties die er op de markt zijn.

Maar je kan ook aanpassingen maken in de modem die je al hebt:

 • Op veel moderne modems kan je namelijk voorrang geven aan VOIP (voice over IP) netwerkverkeer. Hierbij krijgt al het verkeer dat geluid stuurt en ontvangt voorrang en dit zorgt dus voor een stabielere verbinding tijdens webinars of andere video- en audiocalls. Om dit uit te voeren, kan je de handleiding van je modem raadplegen.

Handleidingen veelvoorkomende modems:

Telenet modemProximus modem – Orange modem

Stoorzenders

De meeste wifi-apparaten werken op de 2,4 GHz frequentie en om die reden zijn er een aantal apparaten die dit signaal kunnen verstoren door interferentie. Dit zijn bijvoorbeeld microgolfovens, babyfoons, draadloze vaste telefoons, draadloze beveiligingssystemen, etc. Wat kan je hier nu aan doen?

 • Door deze stoorzenders zoveel mogelijk uit te schakelen, zal je een zo stabiel mogelijke verbinding hebben.
 • Kan je deze apparaten niet uitschakelen, dan helpt het ook al om ze uit de buurt van je internetmodem te houden.
 • Een andere oplossing is om je computer of laptop de 5 GHz frequentie te laten gebruiken, aangezien er op deze frequentie veel minder apparaten werken. Dit kan u doen door een 5G-verbinding te kiezen in de lijst van beschikbare wifi-netwerken in de instellingen van uw computer. Zo’n netwerk is vaak herkenbaar doordat het 5G of 5GHz in de naam zal hebben (bijvoorbeeld: wififamiliejanssens_5GHz). Niet alle modems beschikken over deze mogelijkheid.

Belasting van je internetverbinding

Hoe meer het internet tegelijkertijd gebruikt wordt, hoe meer deze verbinding belast zal worden. Beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van andere apparaten op het netwerk, zoals een smart-tv, andere computers in je huishouden, smartphones, enzovoort. Zorg er daarnaast voor dat het netwerkverkeer op het apparaat dat je gebruikt zoveel mogelijk wordt beperkt terwijl je verbinding wilt maken met een webinar of andere call. Sluit zoveel mogelijk programma’s af, voer geen updates of downloads uit op de achtergrond en sluit zoveel mogelijk andere websites.

Wireless of toch ‘wire-more’?

Om je internetverbinding stabieler te maken, kan je ook altijd opteren om je toestel aan te sluiten via een internetkabel i.p.v. een draadloze verbinding. Het verlies aan data is hier namelijk bijna niets, terwijl dit met wifi veel meer het geval is. Daarom zal een internetkabel vrijwel altijd een stabielere verbinding geven. Heeft je computer geen aansluiting voor een internetkabel? Geen probleem! Dit los je makkelijk op met een dongle die je bijvoorbeeld kan aansluiten aan je computer via USB en die je vervolgens een aansluiting geeft voor een internetkabel.

Internetkabel aansluiten:

 • Aan de achterkant van uw modem vindt u steeds enkele ingangen voor uw internetkabel. Je sluit het ene uiteinde van de kabel op deze ingang in de modem aan.
 • Het andere uiteinde van de internetkabel sluit u aan op uw computer (al dan niet door het gebruik van een dongle)
Een internetkabel Een dongle
Internetkabel (ethernetkabel) om een sterkere internetverbinding te verkrijgen. Een dongle. Deze dient u te gebruiken voor het aansluiten van een internetkabel aan de computer indien u geen ingang heeft voor de internetkabel in de computer.

 

Wil jij binnenkort een webinar volgen, zonder zorgen over je internetverbinding? Schrijf je dan in voor één van onze komende webinars.

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Type 1

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!