Online winkelen: Kleding shoppen, waar moet ik op letten?

In het vorige artikel leerden we reeds al kneepjes van het vak rond online boodschappen bestellen. Deze maand bekijken we de online kledingwinkel. Kleding shoppen, het kan vandaag de dag gewoon vanuit je eigen huis. Lijkt heel handig, maar er zijn toch een aantal dingen waar je best op let, zodat je niet voor verrassingen komt te staan of er bedrogen uit komt. In dit artikel delen we een aantal tips om het online shoppen zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

Verzendkosten, leveringstijd

Ten eerste moet je rekening houden met de leveringstijd en ook de kosten die worden aangerekend voor de verzending en levering. Heb je je aankoop al snel nodig? Houd er dan rekening mee dat de levering soms lang kan duren. Bij sommige webshops wordt het al binnen enkele dagen, of zelfs de volgende dag geleverd, maar bij andere kan dit ook oplopen tot enkele weken. De levering is ook niet altijd gratis. Kijk dus best op voorhand hoeveel de verzendkosten zijn.

Retourneren van kleding

Kijk vooraf ook goed na hoe het retourneringsbeleid is. Het kan namelijk voorvallen dat je kledingstuk bij jouw thuis aankomt, maar dat het toch niet is zoals je had verwacht of dat het niet past. In dat geval kan je bij vele webshops beroep doen op een retournering, wat wil zeggen dat je de kleding kan terugsturen. Bij sommige webshops is dit gratis en worden de postkosten bij het terugsturen betaald door de webshop. Bij andere webshops is dit echter niet het geval en kan het zijn dat de kosten voor jou zijn. Kijk dit dus best na alvorens een bestelling te plaatsen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Meer informatie over de kleding

Hoewel retourneren vaak een mogelijkheid is, zijn er ook manieren om er op voorhand al zekerder van te zijn dat het kledingstuk zal passen of dat het in het echt zo zal zijn zoals jij verwacht. Op veel websites wordt een maattabel aangeboden waarin je de precieze afmetingen kan bekijken. Zo kan je op voorhand al bepaalde afmetingen nagaan en zo weet je of het kledingstuk je zal passen.

Kleding shoppen: Informatie kleding

Daarnaast is er op de website vaak ook informatie te vinden over de fitting en het materiaal van de kleding. Zo kan je al nagaan of het kledingstuk bijvoorbeeld los valt, strak is, lang is, kort is, enzovoort. Door verdere details over het kledingstuk, zoals bijvoorbeeld de materialen waarvan het gemaakt is, kan je ook al een beter beeld krijgen van de kwaliteit van het item en van hoe het zal zijn in het echt.

Kleding shoppen: informatie kleding

Nog een manier om al meer e weten te komen over een item is door reviews te bekijken die andere mensen hebben achtergelaten. Zo kan je al lezen wat andere mensen, die het product al besteld hebben, van het kledingstuk vonden. In de reviews wordt vaak ook achtergelaten hoe het item aanpaste en of het bijvoorbeeld naar maat was of toch iets groter of kleiner uitviel. Bij sommige webshops kunnen mensen zelfs foto’s bij hun review voegen, die meestal een ander beeld geven van het kledingstuk dan de foto’s van de webshop zelf.

Betrouwbaarheid van de online winkel

Ook de betrouwbaarheid van de webshop is een belangrijk element om rekening mee te houden. Hieronder enkele manieren waarop je zelf kan zien of een webshop betrouwbaar is:

  • De URL van de website: Oplichters nemen vaak bestaande URL’s over die niet meer gebruikt worden, met als gevolg dat de naam die in de URL staat niet overeenkomt met de naam van de webshop. Ga dus na of de naam die in de URL staat dezelfde is als de naam die op de website staat. De URL vind je in de zoekbalk bovenaan je browser.Kleding shoppen: Veilige website url
  • Hangslotje: Let daarnaast ook of er een hangslotje staat voor de URL. Dit wijst namelijk op een veilige website.Kleding shoppen: Veilige website: hangslotje
  • Contactgegevens van de winkel: Bij legitieme webshops zijn er altijd contactgegevens van de winkel te vinden. Een klantendienst waar je naar kan mailen of bellen, een adres van het hoofdkantoor. Kan je dit niet vinden op de website, dan kan dit een teken zijn dat de webshop niet zo betrouwbaar is.
  • Hoge kortingen en aanbiedingen: Oplichters wekken vaak de indruk dat hun producten uitzonderlijke koopjes zijn, zodat je ze sneller zou kopen. Als een webshop dus allemaal producten verkoopt waar (zogezegd) hoge kortingen op van toepassing zijn, of waar heel veel aanbiedingen zijn zoals bijvoorbeeld 1+1 gratis, zou dit al een alarmbelletje moeten doen rinkelen over de legitimiteit van de verkoper.
  • Webshop Check: Het Europees Centrum voor de Consument België (ECC) heeft een website waarop je webshops kan natrekken op betrouwbaarheid. Via volgende link kan je op de naam, ondernemingsnummer en adres van de webshop zoeken: https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub. Je zal dan meer informatie krijgen over de onderneming. Legitieme webshops staan altijd ingeschreven en hebben een ondernemingsnummer en adres.

Als je al onze tips gelezen hebt en er helemaal klaar voor bent om online kleding te gaan shoppen, lijsten we hieronder alvast een aantal websites op waarbij je dit kan doen. Onderstaande webshops zijn veel gebruikt in België en zijn ook betrouwbaar.

  • Zalando: Op deze website vind je allerlei kledingmerken met artikelen voor mannen, vrouwen en kinderen, alsook schoonheidsproducten, schoenen en accessoires.
  • About You: Ook hier vind je kleding, schoenen en accessoires voor mannen, vrouwen en kinderen.
  • Vinted: Dit is een platform waarop je tweedehandskleding (en ook andere spullen) kan kopen, maar ook zelf verkopen. Vinted is dus een iets duurzamere optie voor het online shoppen
  • Winkelketens: Ook de winkels die in de winkelstraten te vinden zijn, hebben vaak een webshop. Denk bijvoorbeeld aan H&M, JBC, Vero Moda, enzovoort. Zij bieden hier dezelfde producten aan als in de winkel, maar het kan zijn dat het aanbod online groter is dan in bepaalde winkels en dat er bijvoorbeeld ook meer maten beschikbaar zijn.

In het volgende artikel lees je meer over de overige meest verkochte soorten producten op het internet zoals woonartikelen, elektronica, gezondheidsproducten, …

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

    Wil je op de hoogte blijven?

    • Ontvang handige digitale tips en advies
    • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
    • Kom meer te weten over BEEGO
    Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails



     

    Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
    Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
    Kan ik u helpen?
    Beego klantenservice
    078 485 400
    (Lokaal tarief, zonder meerkost)
    Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
    (Niet op feestdagen)
    Stuur een bericht
    Contacteer ons
    terug

      Bedankt
      terug

      Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!