Van woonaccessoires, tot elektronica, tot medicijnen… Kan je alles online kopen?

Naast kleding, zijn woonaccessoires, elektronica, verzorgingsproducten en medicijnen de producten die het meest online gekocht worden. In dit artikel geven we een overzicht van waar je deze producten kan kopen en geven we ook enkele tips en dingen waar je best rekening mee kan houden wanneer je deze producten online bestelt.

Woonaccessoires

Woonaccessoires worden online (op het internet) veel verkocht.  Dit kan gaan van meubels, verf, vazen, tapijten, noem maar op. Het is heel handig om dit online te kopen, aangezien je dan een eindeloze keuze hebt. Maar een nadeel is dat je de artikelen niet op voorhand in het echt kan zien, waardoor je misschien wel eens een miskoop kan begaan. Hoe kan je dit vermijden?

 • Stalen: Sommige webshops bieden de mogelijkheid om stalen te laten opsturen vooraleer je iets koopt. Als je dan bijvoorbeeld stoelen, gordijnen, een tapijt, enz. wilt kopen, kan je eerst een staal laten opsturen en zo als bekijken of de stof en de kleur is zoals jij het wilt.
 • Reviews: Bekijk de reviews van andere klanten. Hierin wordt vaak informatie gegeven over de kleur in het echt al dan niet overeenkomt met de foto’s, de kwaliteit van het artikel, enz.
 • Retourneren: Bekijk op voorhand de opties die de webshop aanbiedt om artikelen te retourneren. Heeft de webshop een gratis retourneerbeleid, dan kan je er voor kiezen om een item bijvoorbeeld in meerdere kleuren of groottes te bestellen. Zo kan je de artikelen in het echt bekijken en vervolgens de kleur of grootte retourneren die je niet wilt.

Elektronica

Ook elektronica artikelen worden vaak gekocht via webshops. Dit zijn vaak iets duurdere aankopen en daarom is het belangrijk om goed na te gaan wat je koopt en waar je het koopt.

 • Garantie: Garantie op elektronica is wettelijk verplicht en ook online verkopers moeten zich hier dus aan houden. Dit houdt in dat, wanneer een artikel niet werkt of beschadigd is, de verkoper een terugbetaling, herstelling of een nieuw product moet voorzien. Gebeurt dit niet, dan kan je een melding maken bij meldpunt.belgie.be.
 • Modelnummer: Controleer steeds het modelnummer van de elektronica die u wilt kopen. In sommige gevallen zijn de modelnummers iets anders, doordat het net een andere kleur is, een andere grootte of net iets andere specificaties heeft. Wanneer je eerst controleert of het modelnummer exact overeenkomt met het modelnummer van het product dat je wilt kopen, ben je er zeker van dat je het juiste product koopt.

Betrouwbare elektronica webshops in België zijn o.a. krefel.be, coolblue.be, exellent.be, mediamarkt.be en vandenborre.be.

Verzorgingsproducten

Verzorgings- en beautyproducten zijn ook online te vinden. Aangezien dit producten zijn die we gebruiken op onze huid, ons haar, ons gezicht, … is het zeer belangrijk om te weten dat wat je koopt ook veilig en betrouwbaar is. Waar kan je op letten?

 • CE-markering: Controleer of het product een CE-markering heeft. Dit is het label dat aangeeft dat het product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Heeft een product dit label niet, dan is het aangewezen om het niet te kopen.
 • Buiten de EU: Wanneer u iets koopt bij een webshop buiten de EU, is het niet zeker of de producten die deze webshops verkoopt, voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Is het adres van de webshop niet binnen de EU, let dan extra goed op wat de veiligheidsnormen van het product zijn.
 • Waarschuwingen: Kijk bij verzorgingsproducten ook altijd goed waar het voor bedoeld is en waarvoor of voor wie het eventueel zeker niet bedoeld is. Let daarvoor op waarschuwingen als ‘niet geschikt voor mensen met een huidaandoening’, ‘niet geschikt voor kinderen’, enzovoort.

Medicijnen

Tegenwoordig hoef je niet meer altijd naar de apotheek als we medicijnen nodig hebben, maar kunnen we dit ook online kopen. Alleen zijn er wel een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je online medicijnen of andere medische producten online aankoopt.

 • Erkende leverancier: Online apotheken die gecontroleerd zijn door de overheid, hebben dit logo op het website:

Online apotheken gecontroleerd door de overheid

 • Als je hierop klikt, ga je naar de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, waarop je alle online apotheken die erkend zijn kan terugvinden. Dit logo kan je vaak terugvinden helemaal onderaan de webpagina.
 • Voorschrift: Voor bepaalde geneesmiddelen heb je een doktersvoorschrift nodig om ze te kunnen verkrijgen bij de apotheek. Ook bij online apotheken is dit het geval. Verkoopt een webshop geneesmiddelen waarvoor je normaal gesproken een voorschrift nodig hebt zonder voorschrift, dan is dit een duidelijk teken dat de webshop niet betrouwbaar is.
 • Kortingen: Het is verboden om zelfzorgmedicijnen (bv. paracetamol, hoestsiroop) te verkopen met kortingen. Doet een webshop dit wel, dan is dit ook een aanwijzing dat de verkoper niet betrouwbaar is.

In België zijn er meerdere online apotheken die erkend en betrouwbaar zijn. De meest gebruikte zijn newpharma.be, farmaline.be en pharmamarket.be.

Online winkels met veel categorieën

Voor de hierboven vermelde categorieën van producten bestaan telkens zeer gerichte webshops die zich focussen op 1 bepaalde categorie. Bijvoorbeeld webshops die enkel meubels verkopen, of enkel make-up. Daarnaast bestaan er ook webshops die zeer veel categorieën aanbieden en waarop je bijna alles kan vinden wat je zou willen kopen. Dit kan handig zijn omdat je in 1 keer een aankoop kan afrekenen waarin je allerlei verschillende soorten producten hebt gekocht. Let wel, dit wilt niet altijd zeggen dat de bestelling ook in 1 keer geleverd wordt. Het kan namelijk zijn dat de producten van andere leveranciers komen omdat ze zo uiteenlopend zijn en dus daarom in aparte pakketten geleverd worden. De webshop bol.com is hier een bekend voorbeeld van.

Online kopen : bol.com

Ik vond deze tip bruikbaar?

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

BEEGO help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig naar aanleiding van dit artikel? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf 22 euro komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!