

Iedereen krijgt helaas te maken met phishing. Op onze website vind je artikels over hoe je ongewenste mails kunt vermijden en hoe je phishing herkent, maar wat doe je er dan mee als je er een ontvangt? In dit artikel leggen we uit wat je het best doet met een phishing-bericht en wat helemaal niet:
Wat als je een phishing-bericht krijgt?
Controleer eerst of het om phishing gaat met ons artikel ‘Hoe herken je phishing?’. Voldoet je bericht aan een of meerdere van de phishingkenmerken? Dan kan je het volgende doen:
- Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het daarna. SafeOnWeb bekijkt de e-mail en haalt valse websites offline.
- Klik niet op de links in het bericht, open geen bijlagen en download niets.
- Deel geen persoonlijke informatie, zoals persoonlijke codes of wachtwoorden. Als je een wachtwoord hebt doorgegeven en dat ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
- Reageer niet op het bericht, zo weet de phisher dat je e-mailadres nog gebruikt wordt.
- Probeer de persoon of het bedrijf voor wie de cybercriminelen zich voordoen te verwittigen. Laat je vriend of vriendin weten als ze gehackt zijn en bel even naar het bedrijf van wie je zogezegd de vreemde e-mail kreeg. Op die manier kunnen zij hun voorzorgsmaatregelen nemen en iedereen op tijd verwittigen.
Wat als je op een verdachte link hebt geklikt?
Heb je toch op een verdachte link geklikt? Vul dan zeker geen persoonlijke gegevens in. Vaak proberen oplichters je naar valse websites te lokken om je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Vul dus nooit bankgegevens of wachtwoorden in.
Het kan ook zijn dat je door op een link te klikken of een bijlage te openen een virus downloadt. Zorg er zeker voor dat je virusscanner up-to-date is en voer een veiligheidsscan uit. Lees in dit artikel meer over virusscanners.
Wat als je je gegevens al hebt doorgegeven?
Heb je al gegevens ingevuld of verstuurd? Doe dan zo snel mogelijk volgende dingen:
- Als je een wachtwoord doorgaf dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
- Is een account van je gehackt? Waarschuw je vrienden dat er een kans is dat je hen een vals bericht doorstuurde. Laat hen er niet op klikken.
- Als je je creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 070 344 344).
- Contacteer meteen je bank om je laatste betaling en/of rekening kunnen blokkeren.
Wat als je opgelicht bent?
Bestelde je iets dat je nooit aankreeg of ging er geld van je rekening zonder je toestemming? Dan kan je aangifte doen bij de lokale politie. Op de website van Safe On Web vind je meer informatie.
Ik vond deze tip bruikbaar?
Bij Beego staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.
Bekijk onze video
Meer artikels over phishing en online veiligheid

Meer weten over hoe je veilig online surft?
Volg ons webinar ‘Veilig op het internet’. We geven een update van de nieuwste phishing-technieken en focussen daarnaast op online privacy.