Wat is de cloud? En dewelke moet ik gebruiken?

BEEGO Wat is de cloud?
Annelies Beego Community Manager

Je zal het misschien al wel eens gehoord hebben: ‘de cloud’. Ook wel gekend als het Engelse woord voor wolk maar in de ICT-sector is het nog iets anders. Wat is die cloud nu juist? Wat zijn de voordelen van de cloud en welke kan ik nu best gebruiken? BEEGO legt het je in deze tip stap voor stap uit.

BEEGO Wat is de cloud?

Wat is de Cloud?

De cloud is een soort netwerk van computers die over de wereld samenwerken als een grote harde schijf. Die zorgen ervoor dat je foto’s, documenten, enzovoort kan opslaan op het internet, of opslaan in de cloud dus. Stel je start een Word-document. Wanneer je dat opslaat, doe je dat waarschijnlijk meestal in een map op je computer zelf. Dit document staat dan opgeslagen op je computer en kan je enkel openen op deze computer. Gaat die computer stuk, dan ben je het bestand kwijt. Wanneer je in de cloud werkt, sla je het document op in het internet, of ‘de cloud’. Met de juiste inloggegevens kan je dit document dan ook bekijken en bewerken vanop je smartphone, tablet of een andere computer. Handig toch? Gaat één van die toestellen stuk? Geen probleem, dan kan je nog steeds je bestanden terugvinden in de cloud.

Een extra voordeel aan de cloud is dat je ook toegang tot bepaalde bestanden kan delen met anderen. Op die manier kunnen zij die bestanden ook bekijken en bewerken. Dat maakt samenwerken op afstand vaak veel makkelijker.

Een kanttekening aan die cloud is wel: wat gebeurt er met mijn gegevens? Hoe veilig is het tegen hackers? De meeste clouddiensten zijn hier erg onduidelijk over. Verder bieden de meeste clouddiensten een gratis versie aan met beperkte opslag. Wil je meer? Dan moet je hiervoor vaak bijbetalen.

Welke clouddiensten bestaan er?

Er bestaan verschillende clouddiensten. Ieder heeft zijn eigen voordelen. Je kan dus voor jezelf uitmaken welke het beste bij jou past. Wij sommen er een paar op:

Google Dive

BEEGO Google DriveGoogle Drive is de opslag van de gigant Google en is erg populair. Het is een erg gebruiksvriendelijke dienst. Heb je al een Google-account of Gmailadres? Dan kan je er zo gebruik van maken zonder dat je extra inloggegevens moet aanmaken. Heb je het nog niet? Lees dan onze tip over hoe je zo’n Google-account aanmaakt en wat je ermee kan doen. 

Bij Google Drive krijg je 15GB gratis. Deze clouddienst is ook erg gebruiksvriendelijk om samen te werken met anderen. Verder heeft het ook een goede zoekfunctie waardoor je al je bestanden makkelijk kan terugvinden. Een nadeel van deze dienst is wel dat foto’s niet met volledige kwaliteit worden opgeslagen. Ben je dus veel bezig met fotobewerking enzovoort? Dan Is Google Drive hiervoor niet ideaal. Zijn foto’s voor jou een leuke collectie aan herinneringen? Dan zal je van die kwaliteitsvermindering niets merken en dus ook geen last ondervinden.

We maakten eerder ook al een tip over hoe je aan de slag kan gaan met Google Drive.

BEEGO logo DropboxDropbox

Ook Dropbox is een erg populaire clouddienst. Dropbox biedt 2GB gratis opslag aan. Er is wel een mogelijkheid om dit gratis uit te breiden door bijvoorbeeld anderen uit te nodigen en de app te downloaden. Wil je zo extra opslag? Dan kan je er ook voor betalen. Doordat veel mensen al gebruik maken van Dropbox is het een handige manier om bestanden te delen met elkaar.

OneDrive

BEEGO logo OneDriveIedereen die over een Microsoft-account beschikt heeft automatisch ook een OneDrive-account. Je kan dus zo aan de slag met deze dienst. OneDrive biedt 5GB gratis aan en heeft ook een betalende versie waar je gebruik kan maken van uitgebreidere opslag. Deze dienst werkt prima op Windows toestellen maar je hebt wel altijd een Microsoft-account nodig en is ook moeilijker in gebruik op andere platformen.

Box

BEEGO logo BoxBox is minder bekend dan de drie voorgenoemde alternatieven maar daarom niet minder noemenswaardig! Sinds kort profileert de dienst zich meer op een zakelijke context maar het kan ook gebruikt worden door particulieren. Bij Box ligt de focus erg op samenwerking. Wil je dus met anderen samenwerken op afstand? Dan is Box een goede dienst voor jou. Je kan makkelijk bestanden aanpassen maar ook opmerkingen, goedkeuringen en zo veel meer geven. Bij Box kan je 10GB gratis gebruiken. Opnieuw met de optie om betalend uit te breiden. Verder werkt Box ook razendsnel. Nadelen van Box zijn wel dat de installatie omslachtiger is en dat het minder geschikt is al back-up van je bestanden. Verder is het ook een Engelstalige tool, als je dus niet comfortabel bent met het Engels, kies je beter een andere cloud.

Conclusie

Iedere dienst heeft dus zijn voor-en nadelen. Via Google Drive krijg je de meeste opslag zonder bij te betalen maar is een Google-account wel nodig. Dropbox is dan weer handig om bestanden te delen aangezien er al veel mensen gebruik van maken. Echt intensief samenwerken aan documenten is bij deze dienst dan weer minder ideaal. OneDrive heeft als troef dat iedereen met een recente Windows computer al toegang heeft zonder verder iets te moeten doen. Werk je niet met een Windowscomputer, dan werkt het minder goed. Als laatste bespraken we Box dat minder goed is voor back-ups maar wel de beste optie om samen te werken aan bestanden.

PRO TIP

Welke clouddienst je ook gebruikt, de meeste hebben een mogelijkheid ze op te slaan als map op je computer. Dit heeft als voordeel dat je niet steeds dingen moet opslaan op een website op het internet. Dit mapje synchroniseert dan automatisch je bestanden naar de clouddienst en jij hoeft je geen zorgen meer te maken over waar je meest recente versies opgeslagen staan.

 

Veel succes!

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

Gratis back-up gids!

Verlies nooit meer foto's, contacten of documenten.

Krijg 'm hier gratis

BEEGO Help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Type 1

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!