Veilig online kerstshoppen in 5 stappen

BEEGO veilig online kerstshoppen
Annelies Beego Community Manager

Die tijd van het jaar is weer aangebroken: de feestdagen. Die tijd van het jaar dat we er met z’n allen op uit trekken om cadeaus te kopen voor de hele familie. Dit jaar zullen we meer dan ooit onze cadeaus online moeten kopen en zelfs laten leveren op het adres van de gelukkige ontvanger. Hoe zorg je er nu voor dat al dat online bestellen vlot en veilig verloopt? In 5 stappen legt BEEGO je uit waar je op moet letten bij veilig online kerstshoppen en we geven je daarbij ook nog enkele handige hulpmiddelen en cadeautips. Veel succes!

Hoe kan ik veilig online bestellen?

 1. Goede beveiliging computer
  BEEGO online veiligheid iconZorg ervoor dat, voor je begint met online bestellen, de beveiliging van je computer in orde is. Wanneer je computer goed in orde is, kan die al een goede beschermingsmuur voorzien wanneer je online gaat bestellen. Zorg er altijd voor dat je de laatste updates van je besturingssysteem uitgevoerd zijn. Werk je nog met Windows 7 of een ouder besturingssysteem, dan kan je met deze computer beter geen online aankopen doen. Lees hier waarom.
  Wanneer je besturingssysteem goed beveiligd is, kan je gaan kijken of je computer goed beveiligd is door middel van een antivirusprogramma. Voor Windows raadt BEEGO altijd de ingebouwde virusscanner aan. Die werkt prima en is daarbij volledig gratis. Leer hier hoe dit werkt.
  Ten slotte kan je best ook altijd vanuit je thuis met je eigen Wifi-netwerk online bestellen. Vermijd grote openbare netwerken zoals die van bibliotheken, vlieghavens enzovoort. Deze zijn niet altijd even goed beveiligd of worden soms nagemaakt door cybercriminelen. Op die manier kunnen ze aan je gegevens komen, wat je natuurlijk net niet wil.
 2. Kijk de reputatie van de handelaar na
  Wanneer je computer dan helemaal beveiligd is, zorg er dan ook voor dat je op de goede websites surft. Kies bij voorkeur voor bekende websites. Ken je de website nog niet, kijk dan even na wat anderen ervan vinden. Type de naam van de website eens in je browser en zie of je recensies kan vinden die los staan van de website waar je iets wil kopen. Zijn deze overwegend positief, dan kan je met een gerust hart verder winkelen.
 3. Bekijk de voorwaarden
  Bekijk voor je dingen effectief koopt ook eerst even de voorwaarden: de voorwaarden voor betaling, de levering, producten terugsturen en de terugbetaling van die producten. Zorg ervoor dat je voor je iets bestelt, goed weet welke voorwaarden hieraan vasthangen.
  Weet ook dat voor aankopen op afstand een herroepingsrecht geldt. Dit wil zeggen dat je tot 14 dagen na de ontvangst van je producten, je die ook weer mag terugsturen indien je niet tevreden bent. De leverancier mag wel retourkosten in rekening brengen. (Dit geldt niet voor kranten en tijdschriften, bederfelijke producten, persoonlijke en op maat gemaakte producten en multimedia-producten waarvan de verpakking geopend is)
 4. Kijk na of de betaalzone van de handelaar goed beveiligd is
  BEEGO beveiligde betaalzone httpsJe hebt de producten die je wou uitgekozen en in je virtueel winkelmandje gelegd. De gegevens voor de levering zijn nu in orde en je gaat nu over naar de betaling. Nu is het erg belangrijk om te kijken of de betaalzone van de handelaar goed beveiligd is. Dit kan je nakijken door bovenaan naar het webadres te gaan kijken. Staat er vooraan “https://” dan is het goed. De “s” vanachter staat voor het Engelse woord “secure” en het is dus belangrijk dat die er staat.
 5. Bevestiging
  Je betaling is nu goedgekeurd en je krijgt een bestelbevestiging op je scherm. Deze sla je best steeds op je computer op zodat je kan bewijzen dat je betaling succesvol verliep. Er zijn twee manieren om dit te doen:
  – Ofwel maak je een schermafbeelding. Leer hier hoe je dat doet.
  – Ofwel sla je de pagina op als pdf op je computer door in de pagina met je rechtermuisknop te klikken en vervolgens ‘Afdrukken…’ te klikken. Hier krijg je dan de optie om de pagina op te slaan.
  Je kan natuurlijk de pagina ook afprinten en zo bijhouden tot het pakket geleverd werd.

Handige tips

Om het online winkelen tijdens de kerstperiode extra vlot te laten verlopen zijn er nog twee handige hulpmiddelen die je kan gebruiken:

Payconiq by Bancontact

BEEGO logo payconiq bancontactPayconiq is een handige app die je kan gebruiken om online betalen nog makkelijker te maken. Als je al wat ervaring hebt met online winkelen heb je het waarschijnlijk al eens gezien: de QR-codes die je moet scannen. In deze tip van BEEGO leer je hoe je de app installeert en gebruikt.

Drawnames

BEEGO logo DrawNamesHebben jullie in de familie ook een regeling waarbij iedereen één naam trekt en enkel voor deze persoon een cadeau koopt. Drawnames.be is een website die je helpt met het digitaal namen trekken. Daarbij kan je in de website je verlanglijstje ingeven. Op die manier kan je makkelijk zien voor wie je een cadeau moet kopen en wat die persoon graag heeft. In deze tip leep je stap voor stap hoe het werkt.

Leuke cadeau-ideeën die je kan laten leveren

Weet jij nog niet goed wat je wil kopen als kerstcadeau? Wij geven je alvast wat inspiratie:

Bloomon

Bloomon is een organisatie die bloemen aan huis levert. Je kan ze laten leveren bij iemand anders als cadeau maar je kan ook gewoon jezelf verwennen. Neem je een abonnement, dan is het voordeliger. Bestellen op de website is eenvoudig. Je kan er kiezen tussen:

 • Naar de Floral shop: Kies welke bloemen je wil en bestel ze. Je kan er een kaartje bij laten steken als het een cadeau is voor iemand.
 • Abonnementen: Wil je geregeld een boeket laten leveren, neem dan een abonnement, dan is het goedkoper.

Meer info kan je vinden op hun website: https://shop.bloomon.be/

Smartphoto.be

BEEGO logo Smartphoto.beVia Smartphoto.be kan je eenvoudig fotoboeken, fotokaders, kalenders en zo veel meer bestellen. Je kan dit zelf eenvoudig ontwerpen, zoals jij het zelf wil. Ga hiervoor gewoon naar de website https://www.smartphoto.be/nl, kies het product dat je zelf wil zoals bijvoorbeeld een fotoboek, klik op ‘Maak je fotoboek’ en ga aan de slag.

Bpost fotokaarten

BEEGO logo BpostHet hoeft niet altijd iets groots te zijn, soms is een kleine attentie al voldoende. Dit kan gemakkelijk met de gepersonaliseerde fotokaarten van Bpost. Hiervoor surf je naar https://mijnkaart.bpost.be/fotokaarten/ en klik op ‘Verstuur een fotokaart’. Vervolgens kies je het formaat dat je wil vesturen en bewerk je het.

 

 

Veel winkelplezier!

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

Nooit meer bestanden, foto's of contacten verliezen? Ontvang ons gratis online boekje over back-ups!

Krijg 'm hier gratis

BEEGO Help me

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Type 2

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!