Hoe kan ik veilig een app installeren en waar moet ik op letten?

By 18 september, 2020juni 1st, 2021Apps, Artikels, Smartphone en tablet, Tip
Annelies Beego Community Manager

Bijna iedereen die een smartphone heeft, heeft waarschijnlijk al eens een app gedownload. Maar hoe doe je dat nu best en waar moet je op letten? In deze tip legt BEEGO je uit hoe een app installeren veilig en eenvoudig kan.

Internet

Voordat je kan beginnen aan het downloaden van een app heb je internet nodig. Hiervoor heb je twee mogelijkheden:

 1. Wifi
 2. Mobiel netwerk (3G, 4G,…)

Wifi

BEEGO wifi iconWifi is een draadloos netwerk dat je thuis kan gebruiken om op internet te kunnen. Het wordt vaak ook aangeboden in grote openbare plekken zoals vliegvelden, hotels,… Let bij openbare wifi-netwerken wel op voor oplichting. Ga dus niet via een openbaar wifi-netwerk bankzaken regelen, hiervoor gebruik je best je mobiel netwerk.

Mobiel netwerk

BEEGO mobiel netwerk iconMobiel internet maakt gebruik van het gsm-netwerk om op internet te kunnen. Dat internet wordt dan voorzien door mobiele operatoren. Mobiel internet gebruik je via je gsm abonnement. Er zijn verschillende sterktes van internetverbinding die je dan kan hebben: Edge (E), 3G, H en 4G. Deze zijn geordend van een minder sterke verbinding naar een hele goede verbinding.

Waarmee download ik een app?

Heb je in je gsm-abonnement onbeperkt internet? Dan maakt het niet veel uit of je een app installeert met Wifi of je mobiel netwerk. Is je abonnement echter beperkt, dan kan je best met een wifi-netwerk een app installeren (bij voorkeur je thuisnetwerk).

Heb je geen onbeperkt internet en ben je ook niet thuis? Dan kan je wel eens downloaden met je mobiel netwerk maar reken er dan op dat je operator hier extra kosten voor kan aanrekenen. In Google Play en de App Store kan je bij de informatie van de app steeds nakijken hoe groot de app is en hoeveel internet je dus nodig zal hebben om het te downloaden.

Best gebruik je dus je eigen wifi bij jou thuis. Zo loop je het minste risico op oplichting én op kosten van je operator.

Veiligheid van je smartphone of tablet

Bij een app installeren is het niet enkel belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt, je moet ook rekening houden met de veiligheid van je smartphone. Net als bij een computer kunnen daar virussen op komen.

Om je smartphone veilig te houden bij het installeren van apps zijn er drie gouden regels:

 1. Toestel updaten
  BEEGO toestel updatenZorg ervoor dat je toestel steeds geüpdatet is. De meeste toestellen zullen dit automatisch doen en af en toe de nodige toestemmingen vragen. Je kan via je instellingen ook steeds nakijken of er nog updates beschikbaar zijn. Wanneer je daar naar je systeem gaat kijken, kan je smartphone of tablet extra controleren of er geüpdatet moet worden.
 2. Download enkel officiële apps
  BEEGO Google Play en App StoreDownload enkel officiële apps via Google Play (voor Android) en de App store (voor iPhone of iPad). Deze staan standaard op elke smartphone en tablet. Vermijd het om apps te installeren via een website, link, of een andere manier tenzij je 100% zeker bent van de veiligheid ervan. Alle officiële apps zijn ook terug te vinden in Google Play en de App Store, dus daar kan je zo ook steeds terugvinden.
 3. Gebruik enkel veelgebruikte apps
  Nog een manier om te zien of een app veilig is, en niet bijvoorbeeld een namaakversie is om op te lichten, is kijken naar het aantal keer dat een app reeds gedownload werd en hoe vaak er al reviews werden gegeven aan de app. Zijn er voldoende downloads en reviews, dan is de app waarschijnlijk wel veilig. Dit kan je ook allemaal nakijken in Google Play en de App Store.
  BEEGO veelgebruikte appsBEEGO reviews van een app

Hoe installeer ik nu stap voor stap een app?

De vorige puntjes in gedachten houdende, hoe installeer je nu stap voor stap een app:

 1. Ga naar Google Play of de App store.
 2. Weet je al welke app je wil? Dan kan je in de zoekfunctie op zoek naar je app.
  BEEGO zoeken naar app
  Weet je het nog niet? Dan kan je ofwel onderaan zoeken bij games, apps, films of boeken. Ofwel bovenaan bij categorieën, populaire items,…
  BEEGO een app kiezen
  Wij kiezen nu bij wijze van voorbeeld voor de app Canva.
 3. Klik op de app die je wil installeren.
 4. Kijk na of de app betrouwbaar is en klik vervolgens op ‘Installeren’.
  BEEGO een app instaleren
 5. Wacht tot de app is geïnstalleerd en klik vervolgens op ‘Openen’. De app opent nu automatisch. Wanneer je de app weer sluit en op een latere tijdstip opnieuw wil openen, kan je heb gewoon vinden in je menu bij de andere apps.

 

Wil je graag enkele apps leren kennen? Lees dan onze tip waarin we 5 onmisbare apps voorstellen.

 

Veel app plezier!

Bij BEEGO staan er verschillende slimme studenten klaar om u uit de nood te helpen. Al onze studenten werden nauwkeurig geselecteerd zodat ze u kwalitatieve hulp bieden.

Bekijk onze video

Beego Hulp nodig bij tips

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij deze tip? Onze studenten komen je graag helpen, vanaf een half uur komen ze al naar je thuis. Probeer het gerust een keer!

Maak een afspraak

Onze video

Wil je op de hoogte blijven van Beego? Vous voulez rester informé sur Beego ? Want to keep up to date with Beego?

Inschrijven S'abonner Subscribe

Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails 😉 Vous pouvez vous désinscrire à tout moment. Nous n'envoyons certainement pas trop d'e-mails 😉 You can unsubscribe at any time. We certainly don't send too many e-mails 😉

  Wil je op de hoogte blijven?

  • Ontvang handige digitale tips en advies
  • Krijg regelmatig een korting of andere acties toegestuurd
  • Kom meer te weten over BEEGO
  Je kan op elk moment uitschrijven. We sturen zeker niet te veel e-mails   

  Oeps..., er is iets fout gegaan. Probeer opnieuw.
  Bedankt! We hebben je een email gestuurd waar je de inschrijving kan bevestigen!
  Kan ik u helpen?
  Beego klantenservice
  078 485 400
  (Lokaal tarief, zonder meerkost)
  Bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag
  (Niet op feestdagen)
  Stuur een bericht
  Contacteer ons
  terug

   Bedankt
   terug

   Het formulier is verstuurd, we nemen spoedig contact met u op!